11 Mart 2010 Perşembe

tembel olmak ve çinde ucuza karın doyurmak üzerine

yazmadığım zamanın bir kısmını yine çeşitli uğraşlar ve yoğun gündemlerle geçirdim. bunlardan birisi de film çekmekti mesela. peki bu, blog u bu kadar uzun süre yalnız bırakmama yeterli mazeret mi? tabiki hayır. karşınızda tembel bir adam ve onun kan toplamış beyni var. hiçbir zaman iyi bir blogcu olamayacağımı biliyordum zaten. devamlılığı sağlayamıyor olabilirim ama bu yazmayacağım anlamına da gelmez.

hadi bakalım, bugünün konusu Çin'de yemeği nasıl ucuza getirebilirim? olsun.

İlk başta şunu söylemeliyim ki Çinliler gibi yaşayacaksınız. Bu insanlar ne yapıp ne edip dışarıdan yemeyi evde imal etmekten daha ucuza getirmiş durumdalar. Öğlen 12-1 gibi dışarıda olursanız sokakta, (ne kadar lüks olursa olsun işleten çinli ise)dükkanlarda Çinli dostlarımızın ellerindeki iki çubuk ile içinde sebze,et,makarna ve bunların kombinasyonlarını barındıran kullan at kaplara hararetli bir şekilde ataklarda bulunduklarını göreceksiniz.

şimdi kıyaslayalım; dediniz ki ben onların yediğini yemem, evde sandviç yaparım daha ucuza gelir.basit sandviç malzemeleri nedir ; peynir,domates,şarküteri ürünleri,ketçap,mayonez,hardal vs.

çinliler peynir yemiyor ve çikolatalı,muzlu filan çeşitleri dışında da üretmiyorlar. o zaman ne yapacaksınız? carrefour,metro ve diğer ithal gıda satan marketlere gidip bir kalıp peynire 50-60 yuan veriyoruz. 10 yuanlik de domates aldık diyelim. ekmek olarak da 8 yuan e satılan ekmeklerden kullandık her birinden 2 adet sandviç çıktı ve üç adet aldık.94 yuanlik alış verişimizle toplamda 6 sandviç yapabildik. her bir sandviç yaklaşık 16 yuan e mal oldu. üzerine 3-4 yuan verip mc donalds'dan bigmac menü, illaki soğuk sandviç yiyeceğim diyorsanız 6-7 yuan verip subway'den gayet lezzetli bir tane edinebilirsiniz. ayrıca 20-25 yuan'e ortalama bir lokantadan bir tabak yemek ve içeceğinizi alabilirsiniz.

Bunlar aslında gayet uygun fiyatlar ama bizim ulaşmaya çalıştığımız nokta bu değil. "gerçekten" ne kadar ucuza karın doyurulabilir ve yediklerimiz lezzetli olur? (sağlıklı ve temiz olmasına söz vermeden)

lanzhou lamian : müslümanların işlettiği bir zincir. her şubede aynı fiyat tablosu, aynı masalar aynı yiyecek seçenekleri. bunlar : pilav üstü salçalı ve etli sebze karışımları, pilavla karıştırılmış daha küçük boyutlu et, sebze ve yumurta kombinasyonları, et suyu çorbası içinde yüzen el yapımı makarna(la mian),yine el yapımı makarna üzerine etli ve sebzeli karışımlar.(çorbasız :)Bunların yanı sıra jiaozi(çin mantısı deyip geçiyorum), tepside et yemekleri ve menüde olmayan(emin değilim) bir çeşit hamur işi(pinyini tahminimce bingzi şeklinde. pilavlar ve makarnalar 5 ila 9 yuan arasında değişiyor. 1.5 yuane de kola,gazoz vs alıyorsunuz. kanınız kesin doyuyor çünkü yemekler biraz ağır ama türk damak tadına çok yakınlar ve ödediğiniz hesap maksimum (bir tabak yemek + bir içecek) 10-11 yuan.

sokak şişçileri :): çinde sokak şişçileri var ve bence gayet başarılılar. bu insanların genelde çok ufak bir yerleri oluyor ve oraya malzeme koyuyorlar. oturup yemek yediğiniz yer olarak mangalın civarına konuşlandırılmış olan masa ve sandalyeler kullanılıyor. büyük bir kısmının süpermarketlerde dondurma ve donmuş gıda satılan o firavun lahiti gibi buz dolapları var ve şiş çeşitleri burada beğenimize sunuluyor. tezgaha yaklaşıp bir adet sepet istiyorsunuz ve oradan kendi beğeninize göre kuzu şiş,dana şiş, tavuk şiş, sakatat şiş, kanat şiş, balık şiş,diğer deniz mahsülleri şiş(eheh), patlıcan, mantar, patates, diğer sebzeleri seçip mangaldaki amcaya ya da teyzeye götürüp ücretini ödüyoruz. sonra bunlar pişip masamıza geliyor. şiş başına fiyat seçiminize göre 1 ila 3 yuan arasında oynuyor. burada 15 yuanlik bir harcama ile karnınız doyuyor ve gayet de lezzetliler.

uygurlar da sokak şişçiliği yapıyorlar ama onlar genelde koyun-kuzu şiş, yürek falan satıyorlar çok fazla çeşitleri yok ve bisiklet arkasına kurulmuş mobil bir mangalla günlerini kazanıyorlar. uygurların kuzu şişlerini ya bir uygur lokantasında ya da sokaktan denemek lazım çünkü baharatlarıyla beraber çok lezzetli ve isterseniz ramazan pidesine benzeyen bir ekmeğin arasına sandviç yapıyorlar.bu sandviçin fiyatı şiş sayısına göre 6 ila 10 yuan arasında değişiyor.

kimbap ve lawson : kimbap denilen kore işi suşi aslında. çalışırken shanghai'ın sokaklarını arşınlamam gerekiyordu. otellere ve restoranlara ürün tanıtımı yapıyordum. işte böyle günlerde acıktığım zaman ayak üstü atıştırmalıklarla açlık bastırma durumları da sık oluyordu tabi. genelde imdadıma 24 saat açık marketlerin dolapları yetiştiği için orada satılanlar arasında beni çeken bir tek tabak kimbap ve dürüm kimbap olduğundan onlardan bahsedicem. plaka halindeki yosunumuzu açıp bize bakan yüzeyini haşlanmış pirinçle kaplıyoruz. bunu lavaş gibi düşünün. sonra içine malzemelerimizi yerleştirip dürüm yapıyoruz. rulomuzu sonra bir bıçak yardımıyla yaklaşık iki cm kalınlığında daireler şeklinde doğruyoruz. bahsettiğim marketlerde bulabilecekleriniz genelde sebzeli, domuz jambonlu ve su ürünlü oluyor. yengeçli bulabilirseniz sonuna kadar tavsiye ediyorum. marketlerin dışında bir de sadece bunu yapan küçük arabalar oluyor. orada hazır pişmiş şişler, sebzeler, şarküteri ürünleri ve ketçap mayonez bulunuyor içeriğini seçip gözünüzün önünde sardırıyorsunuz. gayet lezzetli ve doyurucu. fiyat ise en fazla 10 yuan.

fang bian mian : bu türkiye'de de var. kutu ramen olarak biliniyor daha çok. 4-5 yuan e bir kutu edinip içine sıcak su boca ediyorsunuz 2 dk bekleyip içinden çıkan çatalı ile afiyetle yiyorsunuz.çok doyurucu değil ama pratik ve ucuz.çindeki bir markanın acılısı ise türkiye'de özlediğim tatlardan.


sokaktaki diğer ıvır-zıvırlar: e tabi karnımızı ucuza doyurmak güzel ama sürekli aynı şeyleri yemek de bir süre sonra bayacaktır. o yüzden sokakta satılan diğer yiyeceklerin de tadına bakmadan dönmeyin ülkeye. isimlerini bilmiyorum bildiklerimi de unuttum ama bunların arasında sevdiğim bir iki tanesinden bahsedicem. birincisi; ördek dürüm dediğim kızgın bir saca döküp pişirdikleri biraz fazla yağlı bir karışımdan ince bir krep yapıp içine önceden pişirilip didiklenmiş ördek etini ve salatalık,patates gibi fazladan bir iki sebzeyi koyarak yaptıkları dürüm. yine en fazla 10 yuan verirsiniz ama denemeden geçmeyin bence. ikincisi ise yine kendi hazırladıkları bir karışımı manuel olarak döndürdükleri bir saca döküp ince ve boyut olarak büyük bir hamur haline getiriyorlar. sonra üzerine yumurta sürüp iyice pişince 4 e katlayıp arasına sizin seçtiğiniz malzemeleri (yeşillik,mısır cipsimsi bir şeyler,acı soslar) yerleştiriyorlar. benim zaman zaman kahvaltı olarak tükettiğim bir şeydi bu.denenmeli bence.


daha bir çok şey var tabi ama ben genel olarak 2-3 tl ye yakın bir meblayla nasıl karın doyurulur onu anlattım. ilk aklıma gelen bunlardı.

umarım işinize yarar.


haftalar sonra görüşmek üzere! :)

biliyorum tembelim.

1 yorum:

Dincer dedi ki...

Selam,
Bu yazıdan geniş bir alıntı/özet yapıp sangayrehberi.com'da yayınlamak istesem ne dersin? :)
(Kaynak göstererek tabii..)